TÜSİAD: Düşük karbon trenine geç ve yanlış vagondan bindik./2011-12-04 00:00:00

6 Mayıs 2011

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne 2009 yılında katıldığını belirterek, büyümeye bağlı olarak artan enerji talebinde, kalitesiz yerli enerji ile temiz ama pahalı ithal enerji ikileminin yaşandığını söyledi. Boyner, “Trene geç ve yanlış bir vagonda bindik” dedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Bölgesel Çevre Merkezi (REC) tarafından kurulan İklim Platformu’nun düzenlediği ‘Düşük Karbonlu Büyümenin Finansmanı Türkiye İçin Seçenekler’ konulu konferansta konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin Kyoto Protokolüne 2009 yılında taraf olduğunu belirterek, büyüme nedeniyle artan enerji ihtiyacının yerli ama kalitesiz enerji ile temiz ama ithal ve pahalı enerji arasında ikileme yol açtığını söyledi. Boyner “Yani trene geç ve yanlış bir vagonda bindik” dedi.

Seçim yapmamız gerekecek

Türkiye’nin yüksek büyüme ihtiyacı ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş arasındaki zorlu ilişkiyi iyi yönetmesi gerekeceğini belirten Boyner, şunları söyledi: “Enerji bileşimini daha az karbon yoğun hale getirmek için çabalarken, büyüme hedeflerimiz enerji talebini artıracak ve enerjide seçimler yapmamız gerekecek. Bir yanda enerjide arz güvenliği hedeflerimiz doğrultusunda kullanabileceğimiz yerli kaynaklarımız mevcut, diğer yanda ise daha temiz ancak cari açığımızı artıran kaynaklar var. Bu mücadele birbiriyle çelişen amaçları bünyesinde barındırıyor ve başarması göründüğünden daha zor.”

Türkiye’nin rekabetçi bir şekilde dünya ekonomileri arasındaki yerini almasının, yeni rejime geçişte gerekli temiz teknolojiye yapacağı yatırımlar için  uygun koşullarda finansman sağlayabilmesine bağlı olduğunu söyleyen Boyner, şöyle konuştu: “Orta ve uzun vadede karbon emisyonlarını görece azaltarak  büyümek zorunda olacağımız bir döneme giriyoruz. Türkiye, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde gelişmiş ülkelerle  birlikte Ek-1’de yer alan bir ülke. Kyoto Protokolüne ancak 2009’da taraf olabildik. Yani trene geç ve yanlış bir vagonda bindik. Bunun uzantısı olarak sistemin temelinde yatan ve başta Çin veHindistan olmak üzere bu sistemde baştan itibaren doğru konum almış ülkelere büyük bir yatırım ve finansman akımı yönelten mekanizmalardan yararlanamıyoruz.”


»

Akreditasyon istiyorum